Recept voor een kleine kersenvlaai +-18cm

Ingrediƫnten:
– 150 ml volle melk
– 10 gram gist
– 400 gram patentbloem
– 75 gram boter
– 3 eetlepels fijne kristalsuiker
– 1 ei
– snuf zout

vulling:
– 350 gram ontpitten kersen uit pot
– 150 milliliter kersensap (uit dezelfde pot)
– 50 gram fijne kristalsuiker
– 1 tot 2 eetlepels maizena
– 1,5 eetlepels kersensap

afwerking:
– 1 ei
– grove kristalsuiker

Bereidingstijd: 3 uur

Start met het maken van het deeg. Verwarm hiervoor de melk samen met het gist tot deze lauwwarm is. Laat 10 minuten staan zodat het gist kan oplossen.

Doe de overige ingrediƫnten in een kom en maak een kuiltje in het midden. Voeg hier de lauwwarme melk aan toe en kneed het geheel in 10 minuten tot een soepel deeg. Laat de deegbal dan afgedekt 1 uur rijzen.

Start nu met het maken van de vulling. Doe hiervoor de kersen samen met de 150 milliliter sap in een pan en breng roerend aan de kook. Maak ondertussen een papje van de maizena, suiker en 1,5 eetlepel kersensap. Voeg dit toe wanneer de kersen koken. Kook het geheel nu 5-10 minuten door tot een gelei achtige massa. Het moet niet vloeibaar zijn maar ook niet te stevig. Giet de kersenvulling in een schone kom en laat het geheel afkoelen.

Pak de deegbal na een uur uit de kom en kneed hem rustig door. Het deeg kan nu uitgerold worden. Beboter de vorm en bestuif hem met bloem. Doe het deeg in de vorm en prik met een vork gaatjes. Dek de vorm af met een theedoek en laat het een half uur zo rijzen.

Doe er na een half uur de vulling in. Rol met een vlaairoller een mooi raster en bedek de taart hiermee. Bestrijk de taart met een geklutst ei en bestrooi hem met grove suiker.

Bak hem vervolgens in 25-30 minuten af op 180 graden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *