Recept voor 4 personen

Ingrediënten:
– 800 gram beenham
– 2 eetlepels licht bruine basterdsuiker
– 2 eetlepels gerookt paprika poeder
– 2 eetlepels 5 kruiden
– flinke snuf zout
– peper naar smaak
– 1 eetlepel uienpoeder
– 1 eetlepel uienpoeder

Saus:
– 4 eetlepels zoete chilisaus
– 4 eetlepels ketjap manis
– 2 eetlepels ketchup

Bereidingstijd: 3,5 uur

Start met het maken van de rub door alle droge ingrediënten door elkaar te mengen. Wrijf de beenham in met de rub en laat dit minimaal 1 uur in de koelkast intrekken.

Haal indien mogelijk de beenham minimaal 1 uur voor bereiding uit de koeling om op kamertemperatuur te komen. Verwarm de bbq tussen de 160 en 200 graden. Plaats een bakje water aan de indirecte kant, daar kan straks de beenham boven liggen. Week wat appelhoutsnippers zodat die straks in de rookbox kunnen.

Pak na een uur de beenham en leg deze aan de indirecte zijde van de bbq. Plaats de rookbox met appelhout in de kolen. Doe de thermometer in het midden van de beenham.

Bij mij duurde het een uur en twintig minuten voor hij op temperatuur was. Nadat hij een uur op de bbq had gelegen ging ik hem insmeren met de saus. Meng voor de saus alle ingrediënten door elkaar en kwast de beenham na 1 uur ieder kwartier in.

Smeer hem ieder kwartier in tot de kerntemperatuur 63 graden is. Leg de beenham nu even op directe hitte om dicht te schroeien. Haal hem bij een kerntemperatuur van 65 graden van de bbq. Leg hem op een bord of in een schaal en pak in met aluminiumfolie.

Laat hem tien minuten rusten en snij hem dan aan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *