Nagerecht voor 8 personen

Ingrediƫnten:
Bladerdeeg:
– 250 gram roomboter
– 250 gram bloem
– 5 gram zout
– 140 milliliter water
– poedersuiker

Bavarois:
– 4 blaadjes gelatine
– 300 gram aardbeien
– 300 milliliter slagroom
– 75 gram suiker
– beetje citroensap

Banketbakkersroom:
– 3 eidooiers
– 35 gram bloem
– 350 milliliter melk
– 3 theelepels vanille extract
– 16 gram vanillesuiker
– 70 gram suiker

Decoratie:
– rood fruit

Bereidingstijd: +- 4 uur

Start met het maken van het bladerdeeg. Meng hiervoor de bloem, het water, het zout en 50 gram boter samen. Kneed dit tot een samenhangende deegbal, niet te lang kneden.
Dek de deegbal af met vershoudfolie en leg dit tenminste 30 minuten in de koelkast. Leg vervolgens de overige 200 gram boter tussen 2 stukken vershoudfolie en rol uit tot een vierkant van ongeveer 1cm dik. Leg ook dit ingewikkeld in folie terug in de koelkast. Zorg er steeds voor dat de boter koud blijft, werk dus snel.

 Terwijl het deeg en de boter in de koelkast moeten rusten begin je aan de banketbakkersroom. Doe hiervoor alle suiker, de eidooiers en het vanille extract in een kom. Meng dit met een garde goed door elkaar. Zeef vervolgens de bloem boven deze kom en meng deze door het eimengsel.

Zet vervolgens een pannetje op het vuur met 350ml melk. Wacht tot dit bijna aan de kook is en haal de pan dan van het vuur af. Voeg een klein beetje melk toe aan het eimengsel en roer dit met een garde goed door. Voeg steeds iets meer melk toe tot alle melk is opgenomen.

Doe het geheel terug in de pan en breng het al roerend aan de kook. De room is klaar wanneer hij de dikte van vla heeft.

Giet de room in een schone kom en dek hem af met folie. Zorg ervoor dat de folie de room raakt, zo voorkom je een velletje op de room.

Laat de room even op het aanrecht afkoelen. Bestrooi ondertussen het aanrecht met wat bloem. Pak de deegbal uit de koelkast en rol deze uit op het aanrecht. Zorg ervoor dat er in het midden een vierkant is voor de boterplak en aan de zijkanten flapjes.

Vouw de flappen naar binnen.

Rol het pakketje vervolgens uit tot het 3 keer langer is dan dat hij breed is.

Vouw het deeg hierna in 3 delen op.

Draai het deeg een kwartslag en rol het dan weer uit tot hij 3 keer langer is dan hij breed is. Vouw hem hierna weer in 3 delen op en leg hem minimaal 30 minuten in de koelkast.

De banketbakkersroom is nu afgekoeld en kan in de koelkast verder afkoelen en opstijven.

Begin nu aan de bavarois. Zet de gelatine minimaal 10 minuten onder koud water. Pureer de aardbeien met een beetje citroensap tot een gladde massa.

Doe vervolgens de slagroom samen met de suiker in een mengkom. Mix de slagroom tot hij lobbig is. Zorg dat de slagroom niet stijf is dan is het moeilijk om hem te mengen.

Doe vervolgens 5 eetlepels aardbeienpuree in een steelpannetje en verwarm dit. Blijf goed roeren! Knijp de gelatine uit en voeg aan dit mengsel toe. Roer goed door.

Voeg dit vervolgens weer toe aan de rest van de aardbeienpuree.
Voeg nu beetje bij beetje de aardbeienpuree toe aan de slagroom. Spatel dit door de slagroom om de luchtigheid te behouden. Wanneer het goed gemengd is kan de bavarois in een bakje de koeling in. Dek af met folie en laat minimaal 2 uur opstijven.

Als de 30 minuten voorbij zijn kan het bladerdeeg weer uit de koeling.
Rol het vervolgens uit tot het 3 keer langer is dan dat hij breed is. Vouw het deeg in 3 delen op. Draai het deeg een kwartslag en rol het dan weer uit tot hij 3 keer langer is dan hij breed is. Vouw hem hierna weer in 3 delen op en leg hem minimaal 30 minuten in de koelkast.
Herhaal na die 30 minuten bovenstaande stappen nog 1 maal. Daarna weer 30 minuten in de koeling.

Na deze 30 minuten is het deeg klaar om te verwerken. Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het deeg uit tot een dunne plak. Wellicht past het niet ineens in de oven en moet je meerdere keren afbakken.

Leg de plak deeg op bakpapier op een bakplaat en laat 20 minuten rusten. Prik er vervolgens met een vork gaatjes in en doe het in de oven.
Verlaag na 8 minuten de oven tot 180 graden en zet indien nodig een rooster op het bladerdeeg als deze te bol wordt. Bak hierna het bladerdeeg nog 20 minuten af.

Haal vervolgens het bladerdeeg uit de oven. Meng wat poedersuiker met een beetje water tot glazuur. Bestrijk ongeveer 1/3 van het bladerdeeg met het glazuur. Dit wordt de bovenste laag.

Snij uit het bladerdeeg rechthoeken van ongeveer 10x4cm.
Doe de banketbakkersroom in een spuitzak en doe ook de bavarois in een spuitzak. Spuit op het rechthoekige stukje bladerdeeg een buitenrand van bolletjes room. En vul de binnenste strook in met bavarois.

Leg er een rechthoekig stukje bladerdeeg op en herhaal deze stappen. Leg er dan een stukje bladerdeeg met glazuur op en decoreer met fruit en blaadjes munt. Strooi er wat poedersuiker op om het af te maken!

Eventueel met wat poedersuiker op het bord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *