Koffiebroodje met rozijnen

0

Recept voor ongeveer 20 broodjes.

Ingrediënten:
– 500 gram croissantdeeg
– 1 vanillestokje
– 130 gram melk
– 30 gram slagroom
– 40 gram fijne kristalsuiker
– 40 gram eidooier (van 2 eieren)
– 13 gram maizena
– 100 gram rozijnen
– 200 gram abrikozenjam

eimengsel:
– 1 ei
– 1 eidooier
– 10 gram slagroom

Bereidingstijd: deeg 3 dagen. Op de dag zelf 6 uur

Start met het maken van het deeg, of koop kant en klaar deeg.
De banketbakkersroom kan eventueel ook de dag van te voren.

Snij hiervoor het vanillestokje open en schraap de inhoud eruit. Breng dit samen met de melk, slagroom en de helft van de suiker aan de kook. Klop in een andere kom de eidooiers met de overige suiker schuimig en voeg hier de maizena aan toe. Voeg de helft van de kokende melk toe aan het ei en blijf goed roeren met een garde. Giet nu alles terug in de pan en blijft goed roeren tot het de dikte heeft van vla. Stort het geheel nu in een ovenschaal en dek af met vershoudfolie. Laat het geheel afkoelen.

Breng de rozijnen in een laagje water aan de kook. Kook ze even 1 minuutje en laat ze dan uitlekken en afkoelen.

Rol het deeg uit tot een rechthoek van 40X20 cm. Mix de koude Banketbakkersroom luchtig in een keukenmachine en verdeel dit over het deeg. Laat wel in de lengte een rand van 4cm vrij. Verdeel de rozijnen over de Banketbakkersroom. Maak het eimengsel door alle ingrediënten door elkaar te kloppen en bestrijk hier de rand mee.

 Rol hem nu op tot een rol van 40cm lang. Snij hem in 2 rollen van 20 cm. Pak deze in met vershoudfolie en leg ze voor 2 uur in de vriezer.
Haal ze na deze 2 uur uit de vriezer en snij ze in plakjes van 2cm breed. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en laat ze 2 uur rijzen op 28 graden. Verwarm de oven voor op 220 graden, later verlaag je deze naar 170.

Bestrijk ze na deze uur met het eimengsel. Stop het losse eind onder de koek en bak ze voor zo’n 25 minuten af op 170 graden.

Maak in de laatste 5 minuten de abrikozengelei. Dit doe je door de jam samen met 20 gram water aan de kook te brengen. Doe dit vervolgens door een vergiet voor een gladde massa. Bestrijk hier de koeken mee zodat ze mooi gaan glanzen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *