Recept voor 8 bolletjes

Ingrediƫnten:
deeg:
– 200 gram donkere rozijnen
– 250 gram bloem
– 25 gram witte basterdsuiker
– 5 gram zout
– 7 gram gist
– 120 ml lauwwarme melk
– 25 gram boter
– 25 gram ei (1/2 ei)

afwerking:
– 1/2 ei
– 20 gram boter

Bereidingstijd: 2,5 uur plus een nachtje drogen

Laat de rozijnen een avond van te voren wellen. Doe de rozijnen hiervoor in een kom en schenk er water bij. Laat ze zo een half uur staan en giet ze dan af in een vergiet. Laat ze zo een nachtje aan de lucht drogen.

start de dag erna met het deeg. Doe alle ingrediƫnten behalve de rozijnen in een kom en kneed in 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg dan de rozijnen toe en kneed even door. Vet een beslagkom licht in met boter en doe hier de deegbal in. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek een uur rijzen.

Maak er vervolgens 8 gelijke bolletjes van en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Laat ze zo weer een uur rijzen op een warme plek.

Bestrijk de bolletjes met ei en bak ze dan in 12-15 minuten af op 220 graden. Smelt in de laatste minuut de overige 20 gram boter. Bestrijk hier de bolletjes mee zodra ze uit de oven komen. Dit zorgt ervoor dat ze gaan glimmen.
Laat de bolletjes op een rooster afkoelen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *