Gebruik voor dit recept een springvorm van 24cm

Ingrediënten:
– 2 theelepels vanille extract
– 500 gram ongezouten roomboter
– 350 gram witte basterdsuiker
– 1/2 theelepels zout
– 15 eidooiers
– 180 gram bloem
– 5 eetlepels gecondenseerde melk
– 2,5 theelepel javaanse kardemonpeulen
– 4 theelepels nootmuskaat
– 3 theelepels kaneel
– 5 eiwitten

Bereidingstijd: 4 uur

Verwarm de oven voor op 175 graden.
Doe de boter met de suiker, zout en vanille extract in een kom en meng het geheel romig. Voeg geleidelijk de eidooiers 1 voor 1 toe tot alles is opgenomen.
Voeg vervolgens de gezeefde bloem geleidelijk toe. Wanneer dit ook is opgenomen kun je de 5 eetlepels gecondenseerde melk toe. Meng dit goed door het geheel.

Verdeel dit mengsel eerlijk over 2 kommen.
Doe alle kruiden in een vijzel en maal het fijn. Voeg deze aan 1 van de 2 kommen toe en spatel goed door. Klop ondertussen de eiwitten stijf. Verdeel ook de eiwitten over de 2 komen en spatel dit kort door. Je hebt nu 1 kom met wit beslag en 1 kom met bruin beslag.

Vet de springvorm in en bekleed de onderkant met bakpapier. Doe nu een dun laagje bruin beslag op de bodem. Gebruik steeds dezelfde hoeveelheid voor even laagjes. Ik gebruikte steeds 2 volle eetlepels per laag. Bak per laag ongeveer 5 minuten.
Wissel steeds af tussen wit en bruin beslag. Het kan helpen om even 1 minuut te wachten met het uitsmeren van het beslag. Door de hitte van de eerste laag smelt het beslag en is het makkelijker te verdelen.

 Doordat elke laag maar 5 minuten hoeft te bakken moet je continue in de buurt blijven. Ik was klaar na 18 lagen. Hierna kan je de spekkoek in stukken snijden. Pak in met vershoudfolie en bewaar afgesloten in de koeling of vries het eventueel in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *