Recept van Heel Holland bakt. Voor ongeveer 8 ringtaartjes.

Ingrediënten:

Vanillemousse

– 3 gelatineblaadjes
– 50 gram witte chocolade
– 2 eidooiers
– 100 gram volle melk
– 35 gram fijne kristalsuiker
– half vanillestokje
– 200 gram slagroom

Florentine beslag

– 50 gram boter
– 50 gram witte basterdsuiker
– 50 gram glucose
– 100 gram amandelschaafsel

decoratie
– 150 gram pure chocolade
– aardbeien
– besjes
– munt

Bereidingstijd: 26 uur

Start met de gelatine in koud water te leggen. Deze moet minimaal 20 minuten weken. Hak vervolgens de witte chocolade fijn en die deze in een mengkom.
Klop de eidooiers los in een schaaltje.

Breng de suiker, melk en het halve vanille stokje aan de kook.Giet al roerend een scheutje van de warme vanillemelk bij de eidooiers en giet de eidooiers vervolgens terug in de pan met warme vanillemelk. Verwarm dit tot hij wat dikker wordt, maar niet warmer dan 85 graden. Giet nu over de chocolade en meng tot het een geheel is.

Dek de mengkom af met plasticfolie en zet minimaal een half uur in de koelkast. Pak vervolgens een plank en bekleed deze met bakpapier. Zet hier de bakringen op.

Klop nu de slagroom tot yoghurtdikte en smelt ondertussen de gelatineblaadjes met aanhangend vocht in een pannetje op het fornuis. Haal het vanille mengsel uit de koelkast en haal het stokje vanille eruit. Doe de gesmolten gelatine hierbij en roer goed door.

Voeg nu een klein gedeelte van de slagroom toe aan dit mengsel en spatel rustig door. Voeg vervolgens ook de rest toe. Doe de mousse nu in de ringen en zet minimaal 24 uur in de vriezer.

Start net voor je wilt gaan serveren met het florentine koekje. Verwarm hiervoor de boter, basterdsuiker en glucose tot de boter is gesmolten en de basterdsuiker is opgelost. Knijp het amandelschaafsel wat fijn en voeg het toe aan het mengsel.

Doe het geheel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Leg hier een stuk bakpapier op en rol het beslag met een deegroller tot ongeveer 2-3 millimeter plat. Bak dit in een oven van 160 graden in ongeveer 15 minuten af.

Snij er nu mooie stroken van die om de bakring passen.

Laat de florentine op de warme bakplaat liggen, zodat hij soepel blijft. Koelt de florentine tussentijds te veel af, schuif de bakplaat met florentine dan een minuutje terug in de nog warme oven. 

 Het is nu tijd om hem op te maken. Smelt hiervoor de chocolade en temper deze. Doe wat chocolade op het bord en zet hierin de florentine ring. Haal de mousse uit de vriezer en snij deze door de helft en zet de helft voorzichtig in de florentine ring. Decoreer vervolgens met het fruit en de munt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *