Recept voor 12 bolussen

Ingrediƫnten:
– 400 gram patentbloem
– 8 gram zout
– 7 gram instant gist
– 240 gram melk op kamertemperatuur
– 60 gram roomboter op kamertemperatuur
– 1 ei maat L op kamertemperatuur
– 15 gram fijne kristalsuiker
– 500 gram donker bruine basterdsuiker
– 2 eetlepels kaneel

Bereidingstijd: 4 uur

Start met het maken van het deeg. Doe hiervoor 400 gram bloem, het zout, het gist, de melk, de roomboter, het ei en de kristalsuiker samen in een kom. Meng dit met een mixer met deeghaken eerst rustig door elkaar. Mix het hierna nog zeker 10 minuten tot een soepel deeg.

Pak een mengkom en vet deze in met boter. Doe hier een dun laagje bloem in zodat het deeg tijdens het rijzen niet in de kom blijft vastplakken. Doe nu de deegbal in de kom en dek deze af. Laat hem een uur rijzen op een warme plek.

Meng de basterdsuiker en kaneel door elkaar en strooi dit op het aanrecht. Pak na een uur het deeg uit de kom en maak er 12 bolletjes van 65 gram van. Rol deze bolletjes door de suiker en laat ze 5 minuten rusten. Rol ze daarna uit tot een sliert van ongeveer 40 cm lang. Rol de sliert nogmaals door de suiker.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol de sliert op en stop het uiteinde onder de bolus. Laat ze zo weer een uur rijzen op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 250 graden. Plaats na een uur de bolussen net onder het midden van de oven. Bak de bolussen ongeveer 8 minuten af.

Zorg dat er nog een bakplaat met bakpapier klaar staat. Leg de bolussen hier na het bakken ondersteboven op om af te koelen. De bolussen zijn dan klaar!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *