Recept voor ongeveer 12 croissantjes

Ingrediënten:
– 10 gram gist
– 320 gram volle melk
– 700 gram bloem
– 2 eieren maat M
– 80 gram kristalsuiker
– 12 gram zout
– 30 gram boter
– 350 gram koude boter

Bereidingstijd: 50 uur

Start met het maken van het deeg. Zorg hiervoor dat de 30 gram boter, melk en eieren op kamer temperatuur zijn. Meng dit hierna samen met het gist, de suiker, de bloem en het zout tot een samenhangend deeg. Doe dit door gebruik te maken van een keukenmachine, meng 3 minuten op de laagste stand en 1 minuut op de middelste stand. Leg de deegbal in een ingevette beslagkom, dek af met vershoudfolie en laat hem nu 2 uur rijzen op kamer temperatuur.


Maak na deze 1 uur van de deegbal voorzichtig een rechthoekige plak en pak deze in in vershoudfolie en leg voor minimaal 24 uur in de koelkast.

Leg de 350 gram koude boter tussen 2 vellen bakpapier en sla deze soepel met een deegroller. Rol hierna uit tot een rechthoek van ongeveer 15x20cm. Leg ook de boter voor minimaal 24 uur in de koelkast.

 Pak na de 24 uur het deeg weer uit de koelkast en rol dit uit tot een plak van ongeveer 20x40cm. Leg hier de boterplak op.

Vouw het deeg rondom de boter en rol het geheel dan weer uit tot een rechthoek van 20x40cm. Vouw het deeg hierna in 3 delen op.

Draai het deeg een kwartslag en rol het dan weer uit tot een rechthoek van 20x40cm. Vouw het hierna weer in 3 delen op. Leg het deeg nu minimaal 30 minuten in de koelkast zodat de boter koud blijft. Rol het deeg hierna nog een keer uit tot een rechthoek van 20×40 en vouw het dan weer in 3 delen op. Pak het deeg in met vershoudfolie en leg het weer 24 uur in de koelkast.

Pak het deeg de volgende dag uit de koelkast en rol het uit tot een plak van ongeveer 30x50cm.

Leg het deeg horizontaal voor je neer en maak om de 8cm een inkeping. Begin aan de bovenzijde vanaf 4 cm en maak ook daar om de 8cm een inkeping. Gebruik een mes of deegwieltje om deze punten aan elkaar te verbinden. Er ontstaan driehoeken.

bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak bij elke driehoek een inkeping aan de brede kant en rol het op tot een croissant.

Leg de croissants op de bakplaat en laat ze nog eens 2,5 uur op kamertemperatuur rijzen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Meng een eidooier met een scheutje melk en smeer de bovenkant van de croissantjes hiermee in. Bak ze vervolgens in 25-35 minuten af.

De croissantjes zijn nu klaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *