Recept voor ongeveer 40 soesjes

Ingrediënten:
– 100 milliliter water
– 100 milliliter melk
– 100 gram boter
– 100 gram bloem
– 200 gram eieren
– snufje zout

Bereidingstijd:

45 minuten

Verwarm de oven voor op 190 graden en haal een bakplaat uit de oven.

Doe de melk, het water en de boter in een pan. Breng dit langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het geheel kookt. Zeef ondertussen in een andere kom de bloem met het zout.

Wanneer het water, de melk en de boter kookt haal je deze van het vuur. Je gaat nu in één keer alle bloem toevoegen, roer dit goed door met een garde! Blijf roeren tot alle bloem is opgenomen en het een glad mengsel is. Het wordt een soort bol.

Zet het geheel weer op een middel hoog vuur en bak de deegbal ongeveer 3-4 minuten. Dit is heel belangrijk om het deeg gaar te krijgen! Anders krijg je soezen met een holle bodem. Het deeg zal een beetje aan de bodem vast bakken. Het deeg moet boven de 70 graden komen.

Haal na 4 minuten de pan van het fornuis en doe de deegbal in een schone mengkom. Zet de keukenmachine aan en klop het deeg koel.

 Als het deeg wat is afgekoeld( onder de 70 graden) kunnen de eieren toegevoegd worden. Laat de keukenmachine middel hoog draaien. Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Je voegt eerst één ei toe en klop dit goed door. Het deeg zal eerst los komen van elkaar, blijf kloppen tot het een samenhangend geheel wordt.

Als het deeg klaar is kun je dit in een spuitzak doen.

Knip een opening in de spuitzak op het deeg op de bakplaat te spuiten. Leg bakpapier op de bakplaat en spuit toefjes met het soezendeeg. Maak kleine toefjes want het deeg gaat in de oven nog erg rijzen. Bak de soezen 20-25 minuten af in het midden van de oven. Als de soezen groot zijn ban ze dan 30-35 minuten af.

Haal de soezen na 25 minuten uit de oven en laat ze afkoelen.

Je kan de soezen vullen met een vulling naar keuze. Zowel zoet als hartig. De originele soes wordt gevuld met slagroom. Klop daarvoor 250ml slagroom stijf met 4 zakjes vanille suiker. Doe dit in een spuitzak en vul de soezen met de slagroom. Maak ze af door wat poedersuiker erop te strooien.

Maar er zijn heel veel verschillende mogelijkheden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *